Pe 6 iulie 2021, pe site-ul Primăriei Sectorului 6 (și pe pagina de Facebook a primarului sectorului 6) s-a anunțat un nou proiect de parc adiacent zonei Liniei.

Este vorba de (o portiune din) zona în care, în anul 2017, propuneam eu înființarea Parcului Lujerului – zona delimitata de Cora Lujerului, Plaza România, mergând până spre AFI.

Schema pusă la dispoziție de Primărie se rezumă la poza de mai jos:

Desigur, planul nu este edificator și lasă loc multor întrebări. Căutând printre părerile exprimate la postrarea dlui primar, am început să îmi fac o mai bună idee asupra zonei.

Imaginea de mai jos este realizată de unul din comentatorii la postarea dlui primar, și cred că se apropie de realitate:

În imaginea de mai jos am reprezentat zonele relevante pe o imagine extrasă de pe Google Maps:

Să explic:

Zona 1 – este parcul pe care înțeleg că îl propune primarul Sectorului 6.

Zona 2 – nu îmi este clar, din harta dlui Primar, dacă ar urma să facă parte din parc, sau nu.

Zona 3 – reprezintă o parcelă bine betonată de vechiul primar al sectorului 6 și marketată cu mult tam-tam ca un nou parc în Militari (aprox. 10.000mp – cam cât o parcare de la Lidl. Comparația are sens și din punct de vedere al cantității de beton/ciment)

Zona 4 – a fost total pierdută, din 2017 până în prezent, în favoarea proiectelor imobiliare care au crescut în zonă ca ciupercile după ploaie.

Zona 5 – Atât cât înțeleg, încă s-ar mai putea integra într-un proiect extins al parcului.

Zona 6 – aici a fost Terra Parc. Acum, din câte cunosc, este o ruină care încă ar mai putea fi preluată într-un proiect extins de parc.

Zona 7 – Nu știu cum a evoluat.

Primarul sectorului 6 așteaptă, se pare, observații pe marginea proiectului. Desigur, ar fi fost de ajutor să ofere detalii mai precise și să pună în dezbatere un proiect adevărat, însă oricum îmi pare un mare pas înainte, după ani grei în care am văzut zona devorată de proiecte imobiliare născute din nepăsare. Și nu mă refer doar la nepăsarea fostului primar (care a avut, probabil, propriile interese meschine), ci inclusiv nepăsarea și neimplicarea oamenilor din zonă, care ar fi trebuit atunci, dar o pot face măcar acum, să pună o presiune imensă și să ceară TRANSPARENȚĂ.

Ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani și ce putem face diferit în următorii patru?

Mai jos am pus o poză care ilustrează modul în care s-a transformat zona în ultimii 4 ani.

Iulie 2017 (poza de sus) – cand solicitam eu înființarea unui parc (care să cuprindă toate cele șapte zone de mai sus). Niciun bloc. Doar câteva ruine care urmau să fie dărâmate.

Iulie 2021 (poza de jos) – un zid de blocuri noi separă acum cartierul Militari (cel oropsit și privat de parcuri) de cartierul Drumul Taberei (cu o moșternire ceva mai verde de pe vremea comunismului).

Din acest motiv este necesar să ne implicăm!

Hai să cerem mai mult! Hai să cerem un plan adevărat și un parc complet!