parc lujerului
Pentru a vedea poza mai mare, puteti da click pe ea!
Cu verde am marcat pozitia viitorului parc.
Cu albastru am marcat locatia actualului parc de distractii – Terra Park.


Semneaza Petitia pentru infiintarea Parcului Lujerului


Traim vremuri in care visam cu sfiala si neincredere la o normalitate pe care nici nu indraznim sa o revendicam ori sa o credem posibila.
Insa cred sincer ca aceste vremuri se apropie de sfarsit, pe masura ce incepem sa ne trezim din amorteala pasivitatii si a inferioritatii de sorginte nationala, istorica, traditionalista…
Incepem sa intelegem ca traim intr-o societate dinamica, ale carei viteze si ale carei valori depind de noi. Si tot noi, daca ne asumam acest rol, putem impinge anumite visuri spre materializare!

Asadar, scriu acest articol cu determinare, dar si.. frustrare.
Cu determinare intrucat stiu ca militez pentru o normalitate posibil de atins si ca, prin asta, imi indeplinesc o datorie de a… face ceea ce depinde de mine pentru o cauza buna!
Insa exista o oarecare doza de frustrare… intrucat privesc realitatea cu o luciditate cinica si inteleg cat de slabe sunt sansele ca actuala clasa politica, sub presiunea actualei ”prese libere”, sa intreprinda masurile necesare pentru a stavili interesele imobiliare, in favoarea unui interes public nemonetizabil pe termen scurt… pentru factorii obscuri de decizie! Intrucat asta domina cea mai mare parte din deciziile politice: interese de moment ale unor indivizi obscuri, obtuzi si hapsani.

Revenind la tema articolului…
Vreau sa lansez o dezbatere privind infiintarea unui nou parc intr-un cartier bucurestean lipsit de parcuri… Militari.
Am locuit in acest cartier toata viata, asa ca vorbesc strict despre ceea ce cunosc. Si fiecare dintre noi cred ca ar trebui sa militeze pentru cauzele pe care le intelege si le poate argumenta.


Semneaza Petitia pentru infiintarea Parcului Lujerului

Parcurile din Militari

Asadar… propun infiintarea unui parc, intr-un cartier prafuit, in care au ramas doar cateva infime petice de parcuri si… un campus universitar aflat in descompunere sub actiunea acida a intereselor imobiliare (vorbesc despre Politehnica, din care rechinii imobiliari au inceput sa ciupeasca tot mai multe spatii pentru a inalta cladiri rezidentiale/de birouri).

Aceleasi interese obscure au inghitit, in trecut, intregi parcuri, sub ochii nostri. Cine isi mai aminteste, de pilda, de micutul parc dintre sectia 21 de politie si Piata Gorjului. Pentru cei care nu stiu… da… acolo a fost candva un parc.

Zona din sudul Lacului Morii este o alta locatie ideala pentru un parc, care este, incet-incet dezmembrata pentru a se construi blocuri.


Semneaza Petitia pentru infiintarea Parcului Lujerului

Numaratoarea inversa pentru un posibil parc Lujerului

Parcul Lujerului ar putea sa inceapa pe fasia ingusta dintre Cora Lujerului si Plaza Mall (care acum este strajuita de un imens cort alb improvizat in ultimii ani), si sa serpuiasca, pe parcursul vechii cai ferate, pana la Afi Mall. Desigur, peste tot in jurul aceste fasii exista macarale si interese imobiliare, prin urmare… un eventual demers in vederea infiintarii acestui parc trebuie urgentat, astfel incat sa se mai poata salva ceva!

In poza de la inceputul articolului am colorat cu verde spatiul maxim care, in opinia mea, ar putea fi inglobat in viitorul parc, in conditiile in care autoritatile ar face toate demersurile (inclusiv expropierea/schimbarea destinatiei unor terenuri si demolarea unor cladiri/corturi). Poate ca anumite portiuni din cele marcate de mine nu pot fi recuperate, dar este posibil ca altele, la care eu nu m-am gandit, sa poata fi inglobate in viitorul parc.


Semneaza Petitia pentru infiintarea Parcului Lujerului

Impresii si poze de la fata locului

Precizez ca, pentru a scrie acest articol si a il documenta, am facut o munca jurnalistica, mergand pe teren, facand poze, vorbind cu oameni… Desigur, aceasta nu este nici treaba, nici pasiunea, nici vocatia mea. Mi-as dori ca presa sa se scuture de tendintele comerciale si partinice si sa… inceapa sa isi mai faca si datoria, pentru ca oamenii ca mine sa nu se simta impinsi de frustrare sa devina, in timpul liber, jurnalisti amatori.

Pentru a rezuma impresiile ”jurnalistice” de la fata locului… zona despre care vorbesc lasa, in prezent, o impresie dezolanta, fiind transformata in ultimii ani in santier. S-au construit ici colo cladiri (care ingusteaza perimetrul potential al unui viitor parc), in timp ce altele sunt in constructie. Adesea vezi macarale, cladiri vechi (ex. fosta fabrica Lujerului) in curs de demolare si camioane care colecteaza molozul si resturile rezultate din aceste demersuri. Cu ani in urma zona era mult mai denivelata, acoperita aproape in intregime de buruieni/vegetatie si impanzita de maidanezi flamanzi. Acum vezi doar un pustiu devorat de rechini imobiliari flamanzi, impanzit de betoane, moloz si buruieni retrase pe marginea drumurilor batatorite de masinile si camioanele ce deservesc santierele din zona. Ici colo mai vezi unele gospodarii de rromi. Din una din curtile improvizate din barne putrezite, o tiganca timorata de pozele pe care le faceam si… probabil de culoarea pielii mele, a intrebat ragusit: ”Am facut ceva rau, domnu’?”.
Alti rezidenti ai zonei imi povesteau, deznadajduiti, ca zona este uitata de autoritati de mai bine de 15 ani (desi prin campaniile electorale li s-au mai facut diverse promisiuni). Ma incurajau sa fac poze, chiar daca nu stiau pentru ce. Parasiti si tradati de autoritati de atata timp, oamenii acestia isi agata sperantele de ce pot… de orice… de oricine…

Spre finalul plimbarii prin salbaticie, dau de un teren ingradit, invecinat cu Afi Mall. Un teren care… se continua spre bulevardul Timisoara pe o suprafata destul de mare. Paznicul imi povesteste ca patronul tine de teren de mult timp… asteptand ca pretul sa creasca. Isi da cu parerea ca terenul bate spre 2000 de euro / m2, cu mina omului umil care vorbeste despre lucruri care ii dapasesc nivelul sau de om modest. Ii oglindesc si eu reactia, in parte pentru a il incuraja sa imi vorbeasca, in parte pentru ca… imi dau seama ca sunt un om mic si lipsit de vizibilitate, insufletit de o cauza nobila impotriva careia stau atatea interese greu de demontat…


Semneaza Petitia pentru infiintarea Parcului Lujerului

Traseul pe care l-am parcurs este marcat in poza de mai jos:

parcul lujerului
Pentru a vedea poza mai mare, puteti da click pe ea!

Lungimea parcursa: 1,18 km.
Latimea parcului… variabila. Probabil ca in cea mai generoasa portiune ar putea atinge 300m, iar in cele mai inguste s-ar reduce la o alee imprejmuita de pomi stufosi.
Zone invecinate: Parcul ar fi incadrat de Cora Lujerului, Plaza Mall, Afi Mall, zona de birouri de langa Afi Mall, Terra Park si Liceul Tudor Vladimirescu.

In josul acestui articol am adaugat mai multe poze pe care le-am facut pe acest traseu (in stanga am marcat, cu aproximatie, zona in care este realizata poza si orientarea pozei).

Am sa incerc sa creez, prin acest articol, un ecou printre oameni si sper sa declanseze o dezbatere reala. Desigur ca nu este un caz izolat. Sunt multe alte locuri in acest oras care ar merita valorificate in interesul cetatenilor/rezidentilor. Dar hai sa incepem sa facem ceva pentru asta!

De asemenea, o sa inaintez o scrisoare, la care o sa atasez toate aceste informatii si catre autoritati si am sa public orice reactie voi primi (inclusiv o eventuala lipsa de reactie) aici:

Parcul Lujerului – Demersuri


Sprijiniti aceasta cauza distribuind acest articol si semnand petitia de mai jos!

Florin Opran


Semneaza Petitia pentru infiintarea Parcului Lujerului

parcul lujerului 1

parcul lujerului 2

parcul lujerului 3

parcul lujerului 4

parcul lujerului 5

parcul lujerului 6

parcul lujerului 7

parcul lujerului 7-1

parcul lujerului 7-2

parcul lujerului 7-3

parcul lujerului 8

parcul lujerului 9

parcul lujerului 10

parcul lujerului 11

parcul lujerului 12

parcul lujerului 13

parcul lujerului 14

parcul lujerului 15

parcul lujerului 16

parcul lujerului 17

parcul lujerului 18

parcul lujerului 19

parcul lujerului 20

parcul lujerului 21